• 0Shopping Cart
Arrels Voladores
  • Serveis
    • Tallers i experiències silvestres
    • Xerrades sobre sostenibilitat
    • Assessorament per a empreses
  • Cursos virtuals
  • Sobre mi
  • Blog
  • Connectem
  • El meu compte
  • Menu Menu
  • Facebook
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Home
  • All Courses
  • Plantes silvestres
  • Mala herba…ho seràs tu!

Mala herba…ho seràs tu!

Curriculum

  • 4 Sections
  • 27 Lessons
  • Lifetime
Expand all sectionsCollapse all sections
  • INTRODUCCIÓ
    7
    • 1.1
      AQUÍ I ARA (BENVINGUDA)
    • 1.2
      FUNCIONAMENT DEL CURS
    • 1.3
      ENS PRESENTEM?
    • 1.4
      PER QUÈ ENAMORAR-NOS DE LES PLANTES SILVESTRES?
    • 1.5
      UNA RECOL·LECCIÓ SOSTENIBLE
    • 1.6
      COLLITES SILVESTRES I SEGURETAT
    • 1.7
      PDF amb fitxes descarregables
  • ABANS DE COMENÇAR...
    1
    • 2.2
      QUAN RECOL·LECTAR CADA ESPÈCIE/PART
  • AGAFA EL CISTELL I VINE A DESCOBRIR...
    17
    • 3.1
      LA MALVA, aliada respiratòria, culinària i emocional
    • 3.2
      LA RAVENISSA, el “wasabi” de les vinyes
    • 3.3
      LA PICAGALLINA, canonges “aremolatxades”
    • 3.4
      EL COLITX, de tota la vida, per tota la vida
    • 3.5
      EL PLANTATGE, aliat per a una vida salvatge
    • 3.6
      LA VINAGRELLA/ROMÀS/PARADELLA, el toc que li falta a les receptes
    • 3.7
      LA DENT DE LLEÓ, la reina del depurar
    • 3.8
      EL GALI, enganxós, amorós, i molt més
    • 3.9
      ELS LLETSONS, resiliència gastronòmica
    • 3.10
      L’AXICORIA, planta cafetera i molt més
    • 3.11
      LA BLEDA, però la silvestre!
    • 3.12
      EL “NOPAL”, cactus a la brasa?
    • 3.13
      EL GRATACUL, el “fruit” dels mil noms
    • 3.14
      EL BLET, on la resiliència és abundància
    • 3.15
      LA VERDOLAGA, suplement i delícia entre rajoles
    • 3.16
      EL SAÜC, saviesa, cures i màgia
    • 3.17
      LA CALÈNDULA, des del safrà a la crema del bolquer
  • AIXÒ NO ACABA AQUÍ!!
    2
    • 4.2
      FINAL…O INICI
    • 4.3
      AGRAÏMENT

LA MALVA, aliada respiratòria, culinària i emocional

Malva (Malva sylvestris) -malvàcies-

Castellà: Malva

Aquest és el vídeo antic (*en el vídeo antic parlo de la flor com a principal part medicinal de la Malva, i aquesta, en la meva opinió, seria més aviat l’arrel (us ho explico en el segon vídeo i en el curs de La Farmaciola), però, en ser un curs pensat sobretot per a principiants, parlava de la flor com a la part medicinal més senzilla d’utilitzar i trobar en herbolaris).

I aquí podeu trobar la versió actualitzada (2022): Malva

Propietats medicinals

a) en via interna -principalment les flors, en infusió-

  • Expectorant (bronquitis, tos, faringitis…)
  • Hipoglucemant (diabetis, dietes d’aprimament, resistència a la insulina)
  • Laxant (per a combatre l’estrenyiment)
  • Per afeccions gastrointestinals (mal de panxa, gastroineritis…)

b) en via externa -les fulles, en cataplasma-

  • Per a curar llagues, hemorroides…

c) en l’àmbit nutritiu

  • Alta en calci (aprox. 3 vegades més que la llet de vaca)
  • Alta en proteïna (5gr x 100gr)

Per temes respiratoris, digestius i glucèmics, el millor és fer una infusió de les flors al 2% (és a dir, 20gr de flors seca per L d’aigua).

Per via externa (llagues, hemorroides…) serà millor fer una decocció amb flors o, encara millor, l’arrel seca al 5% (50grs d’arrel per L d’aigua) i aplicar en forma de compresa (veure mòdul 1).

Propietats nutritives

  • Alta en calci (entre 3-6 vegades més que la llet de vaca)
  • Alta en proteïna (5gr x 100gr)

Propietats gastronòmiques

  • Com a espessidor per a sopes i salses
  • Cuita/saltejada com a verdura
  • Per a fer cremes i sopes
  • Les fulles tendres, per a menjar crues en amanida
  • Les flors, com a decoració per a plats dolços i salat

 

 

Recepta: Bunyols de malva

Ingredients:

  • 12 cullerades farina
  • 4 pessics llevat químic
  • 1 ceba gran
  • Espècies al gust
  • -80grs de malva i/o altres herbes
  • 400 ml d’aigua
  • Oli d’oliva o girasol abundant

Procediment:

  1. Netejar les malves. Tallar (picadeta o a làmines) i sofregir la ceba i, un cop daurada, les malves (les podeu picar o deixar senceres, què reduiran molt).
  2. Reservar la mescla i amassar-la una mica amb les mans (per a poder agafar-ne petites porcions)
  3. Barrejar els ingredients per a l’arrebossat (farina, llevat, espècies) amb aigua freda.
  4. Fer porcions (amb una cullera) del sofregit i sucar-lo en la massa per a l’arrebossat.
  5. Fregir els bunyolets en oli abundant.

Sabies què…?

La malva s’anomena “mallow” en anglès, i els núvols de llaminadura, “marshmallow”. Coincidència? No pas: els núvols, antigament, es fèien a partir de l’arrel de la malva, el mucílag de la qual substituïa a la gelatina utilitzada actualment. Es cuinava l’arrel en sirop (sucre) i es deixava assecar, fent un dolç enganxós (però no esponjós) especialment utilitzat per a tractar bronquitis i altres afeccions respiratòries en criatures (que, evidentment, no deien pas que no a aquest deliciós remei). Van ser els francesos qui, més tard, van introduir a la recepta la clara d’ou batut.

Si voleu fer-hi una ullada us deixò una recepta de núvols fets amb pols d’arrel de malva (tot i que ja ho compren així, no té gaire mèrit).

5 respostes
  1. Jen says:
    3 novembre 2020 at 22:37

    Amb ganes de tastar-la! potser és una pregunta tonta que serveix per la resta de plantentes del mòdul. Un cop recollides, es poden guardar a la nevera un parell de dies per utilitzar-les a la cuina? mantenen les propietats? o s’han de consumir el mateix dia de la collita?

    Gràcies!!!!

    Respon
    • Berta Garriga says:
      5 novembre 2020 at 17:42

      Hola! Sí, les pots guardar com qualsevol fulla verda (sabent que com més soltes estiguin les fulles, com les dels espinacs, més ràpid es fan malbé). Et recomano envoltar-les amb draps de tela humits, aguanten força dies!

      Respon
      • Jen says:
        25 novembre 2020 at 21:41

        Gràcies Berta! així ho faré!

        Respon
  2. Dechen says:
    15 febrer 2022 at 20:25

    Hola! Podrías contar con un poquito más de detalle cómo se lleva a cabo su uso en cataplasma, porfa? 🦋

    Respon
    • Berta Garriga says:
      18 febrer 2022 at 08:36

      Hola, la cataplasma en su versión básica consiste en la planta en cuestión machacada (con mortero, máquina…o con los dientes y saliva) i aplicada directamente. También puedes combinarlo con aceites o geles naturales que desees según el efecto y la complejidad que prefieras. En el curso “la farmaciola de la meva vida” hablo más en detalle de todas las formas de preparación (25% de descuento si ya has hecho este curso con el código MALAHERBA) https://arrelsvoladores.cat/courses/la-farmaciola-de-la-meva-vida/ un abrazo!

      Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

QUAN RECOL·LECTAR CADA ESPÈCIE/PART
Prev
LA RAVENISSA, el “wasabi” de les vinyes
Next

Segueix-me a

  • facebook
  • instagram
  • mail
  • whatsapp

Disseny gràfic by

Serveis

Tallers i experiències silvestres
Assessorament per a empreses
Xerrades sobre sostenibilitat
Sensibilització Ambiental

Avisos Legals

Avís Legal
Política de Cookies
Política de Privadesa

Aquesta actuació està impulsada i subvencionada pel Departament d’Empresa i Treball i cofinançada per la Unió Europea mitjançant el Fons Social Europeu Plus

Gestió de hosting i domini
30 dies cap al residu 0Transcendint les regles
Scroll to top
X